Thursday, September 30, 2010

My Girlfriend is A Gumiho (Nine Tails Fox)

recently, aku tgk citer ni kt viiki...memang best giler...Shin Min Ah tersangatlah comey jadik gumiho...tgk citer ni kita xkan skip every scenes sbb suma scene menarik walopun pada pelakon2 tambahan....

aku tgk online je citer ni and sempat la donlod sampai 4episod..akan sambung donlod bila citer ni da habis....

Synopsis:

On one stormy night, Cha Dae Woong accidently freed a nine-tailed fox who was sealed in a painting for 500 years. He did not realize what he has done though, until the nine-tailed fox (Gumiho) who took the form of a beautiful human appeared in front of him. Cha Dae Woong was so scared that he ran away and fell on the riverbank. He was severely injured so Gumiho came to save him and gave her most precious bead to share with him the mystic fox' strength, as she owes him her freedom. Gumiho then asked him if he can help her become human and how to act like one. In return, she will allow him to use her bead for 100 days- more than enough time for him to shoot for his dream action movie despite his body's severe condition. As time goes by, their mutual relationship grew deeper as they start to fall for each other. However, for Gumiho to become human seems to have a serious consequence which they later have to face.

Cha Dae Woong 

played by Lee Seung Gi

A cowardly action star aspirant who grew up with his grandfather and aunt. He was usually reprimanded by his grandfather for being immature and for not living the values of human..

Gumiho 

played by Shin Min Ah

A nine-tailed fox who impersonates as a young lady with beauty that captures every man's eyes. She wanted to become human and experience human life after being imprisoned in the painting for 500 years. She has strong sense of smell and hearing, great speed and strength as those of the mystic foxes'. She loves to eat meat. Her Nine tails appears under moonlight and greatly scares Dae Woong.

Park Dong Joo 

played by No Min Woo

He is a veterinarian who explained to Gumiho how to become human. His clan is simliar to goblins which is weaker than mystic foxes.

Eun Hye In 

played by Park Soo Jin

 
 
She is Cha Dae Woong's college senior and also his love interest. She wants to become an actress.

Sunday, September 26, 2010

Noktah Cinta - Bab 3

BAB 3

Indah Zuryna memerhatikan cenderahati yang tersusun rapi di atas rak satu persatu. Bau harum yang menusuk ke hidungnya seakan-akan menenangkan jiwanya. Disebabkan itulah Indah Zuryna gemar ke kedai Lovely Lace. Haruman yang memenuhi ruang kedai tersebut menggamit setiap mengunjung yang melalui kedai tersebut untuk singgah.Indah Zuryna cuba mencari hadiah yang sesuai untuk Azalea sempena harijadinya yang ke 26 Jumaat ini. Ada banyak anak-anak patung beruang dari yang bersaiz kecil hingga sebesar manusia menjadi tatapan Indah Zuryna.

Namun bukan itu yang dicari olehnya kerana Azalea bukanlah seperti wanita-wanita lain yang menggilakan ‘teddy bear’. Bagi Azalea itu mencerminkan jiwa keanak-anakkan sedangkan personaliti Azalea yang serius bertentangan dengan semua itu. Mengingatkan sikap Azalea, Indah Zuryna tersenyum sendirian. Terdetik juga rasa hairan mengapa Azalea tidak menyukai anak patung namun persoalan itu dibiarkan tanpa jawapan.

Tiada apa yang sesuai untuk diberikan sebgai hadiah kepada Azalea yang dapat dicari oleh Indah Zuryna di dalam kedai Lovely Lace tersebut. Indah Zuryna melangkah keluar sambil menghadiahkan senyuman kepada pekerja di situ yang turut dibalas mesra. Indah Zuryna jadi senang dengan sikap pekerja itu, melayan setiap pelanggan dengan mesra biarpun tiada barangan yang dibeli. Budi bahasa budaya kita! Bergema irama lagu tersebut di dalam hatinya membuatkan Indah Zuryna tertawa sendirian.

Indah Zuryna berjalan-jalan memerhati setiap kedai yang berada di dalam kompleks Alpha Angle Wangsa Maju itu, cuba mencari seandainya terdapat barang yang sesuai untuk dijadikan hadiah kepada Azalea. Tidak mengapa seandainya dia tidak menjumpainya di situ kerana dia masih punya banyak waktu untuk mencari di pusat beli belah yang lain. Tidak salah seandainya dia berjalan-jalan membuang waktu di situ. Fikir Indah Zuryna. Sesekali dia juga perlukan ruang untuk diri sendiri!

Indah Zuryna berhenti di satu kedai di pintu masuk ke Jaya Jusco. Bibirnya menguntum senyuman membaca papan tanda Speedy Video. Indah Zuryna segera masuk, niat di hatinya ingin mencari vcd pelakon kegemarannya Johnny Depp. Semenjak dia di bangku sekolah lagi Indah Zuryna amat meminati lakonan Johnny Depp. Setiap filem pelakon Hollywood itu ditonton tanpa rasa jemu. Dia mempunyai hampir kesemua koleksi filem-filem Johnny Depp untuk tontonannya di kala kebosanan.

Indah Zuryna memerhatikan satu persatu vcd yang dipamerkan di ruang yang bertanda English Movie. Dia cuba mencari cerita lakonan Johnny Depp yang masih belum dijadikan koleksi peribadinya. Mata Indah Zuryna membulat apabila melihat vcd yang betajuk Edward The Scissorhand. Bibirnya menguntum senyuman lebar. Sudah lama dia mencari filem tersebut untuk ditonton sekali lagi. Indah Zuryna merasa teruja.

Baru sahaja Indah Zuryna ingin mencapai vcd tersebut tiba-tiba sahaja ada seseorang telah mengambilnya terlebih dahulu. Indah Zuryna yang terkejut pantas menoleh ke arah lelaki yang berdiri di sisinya dengan vcd Edward the Scissorhand di tangannya. Indah Zuryna merasa sebal tiba-tiba.

“Excuse me, but I want that cd,”kata Indah Zuryna apabila lelaki itu mula beredar menuju ke kaunter bayaran.

Rifqi berhenti melangkah. Keningnya berkerut sambil melihat ke arah vcd yang dipegannya sekilas lalu menoleh ke arah Indah Zuryna. Meminta kepastian apakah vcd itu yang dimaksudkan oleh Indah Zuryna.

“Yes that movie! I saw it first and about to take it when you did it before me,”jelas Indah Zuryna.
Rifqi menjungkit bahu. “Sorry, tapi saya ambil dulu lagipun cerita ni penting untuk saya. You boleh ambil yang lain kan?”

Rifqi melangkah ke kaunter bayaran. Indah Zuryna geram dengan sikap lelaki itu namun dibiarkan dan mula mencari vcd yang sama di rak tersebut. Tiada! Indah Zuryna ke kaunter di mana Rifqi berdiri bersedia untuk membayar harga vcd tersebut.

“Do you still have Edward the Scissorhand? I can’t find at the rack,”ujar Indah Zuryna. Pekerja lelaki berbangsa Cina itu menggeleng dan memberitahu vcd yang diambil Rifqi adalah stok yang terakhir. Tambahan pula cerita itu juga sudah lama maka agak susah untuk memesannya. Biarpun Indah Zuryna meminta agar pekerja tersebut cuba mencari vcd tersebut, lelaki itu tidak berani menjamin cerita yang diingini Indah Zuryna boleh didapati dalam masa yang terdekat.

Indah Zuryna melangkah keluar dari Speedy Video dengan perasaan yang agak kecewa. Sudah lama dia mencari cerita tersebut akhirnya apabila bertemu dirampas pula oleh orang lain. Geram betul! Indah Zuryna mengomel-ngomel di dalam hati tentang sikap lelaki tadi yang tidak mahu beralah dengannya. Apa salahnya jika vcd itu diberkan kepadannya? Vcd itu juga penting baginya!

“Excuse me…”

Indah Zuryna menoleh ke belakang. Lelaki yang sama di kedai Speedy Video sedang berdiri dengan senyuman di bibirnya. Senyuman yang membuatkan Indah Zuryna teringat pada seseorang. Macam pernah jumpa! Satu bungkusan plastik berwarna biru dengan tanda nama Speedy Video dihulurkan ke arah Indah Zuryna. Indah Zuryna sedikit pelik namun tangannya tetap menyambut huluran lelaki asing itu. Mata Indah Zuryna membulat saat melihat isi di dalam plastik itu adalah vcd yang sama yyang ingin dibelinya sebentar tadi.

“Err cd ni…?” kata-kata Indah Zuryna mati di situ apabila menyedari lelaki tadi sudah pun beredar. Indah Zuryna melilau mencari kelibat lelaki itu. Indah Zuryna menuju ke kedai buku MPH Bookstore apabila melihat lelaki itu masuk ke dalamnya. Indah Zuryna mencari di setiap rak buku yang tersusun namun hampa. Cepatnya hilang!
Indah Zuryna agak serba salah untuk mendekati lelaki itu apabila menyedari lelaki itu berada di bahagian undang-undang yang sedang membelakanginya sambil membelek buku di tangannya. Indah Zuryna tidak tahu apakah patut dia menegur lelaki itu atau tidak. Kecelaruan yang bermain di dalam dirinya tidak dapat menandingi keinginannya untuk mengetahui sebab di sebalik pemberian vcd tersebut kepadanya sedangkan lelaki itu sendiri memberitahunya bahawa vcd itu juga penting baginya.

Rifqi memusingkan badannya dan merempuh tubuh Indah Zuryna yang berdiri kaku sedari tadi. Rifqi terkejut sehinggakan buku di tangannya terjatuh. Rifqi tidak sedar Indah Zuryna berada di belakangnya apatah lagi suara juga tidak kedengaran. Ketika dia membongkokkan badannya untuk mengambil buku yang terjatuh Indah Zuryna turut melakukan hal yang sama. Indah Zuryna menghulurkan buku yang bertajuk Malaysia’s Constitution tulisan Dr. Aziz Bari kepada Rifqi. Rifqi tersenyum sambil mengucapkan terima kasih.

Rifqi baru sahaja ingin beredar tatkala Indah Zuryna memanggilnya. Wajah Indah Zuryna dipandang. Kelihatannya Indah Zuryna serba salah.

“Err…actually this cd…?” Indah Zuryna menunjukkan vcd yang berada di tangannya.
Rifqi senyum. “Oh, tadi saya tengok awak macam nak sangat cerita tu so saya rasa mungkin awak lebih perlukannya,”jelasnya.
“Hmm…memang betul tapi tadi you pun cakap yang cerita ni penting kan?”
“It’s okay. I can find it anywhere. Cuma kebetulan sahaja saya jumpa kat sini,”kata Rifqi.
Kening Indah Zuryna terangkat. “Tempat lain ada ke? Sebab cerita ni dah lama jadi nak cari pun susah. Pekerja kedai tadi pun cakap macam tu.”
“Tak apa. Saya boleh try cari kat kedai lain. Kalau tak jumpa jugak saya boleh try cari kat dalam internet, try download sendiri. Tak susah pun!”ujar Rifqi cuba menyedapkan hati Indah Zuryna yang serba salah.
“Sure?”
Rifqi mengangguk. Indah Zuryna menarik nafas lega. “By the way berapa harga cd ni?” tanya Indah Zuryna sambil mengeluarkan dompetnya dari dalam beg tangannya.
“Oh no need for that. Saya ikhlas…”tolak Rifqi, tidak mahu menerima duit Indah Zuryna. Sememangnya dia ikhlas memberikan vcd itu kepada Indah Zuryna tanpa mengharapkan sebarang balasan.
Indah Zuryna terkejut. “Are you sure? Tak eloklah pulak kan? Buat saya segan kalau macam ni,”luah Indah Zuryna.
Rifqi mengangguk. “Ya, saya ikhlas…”
Indah Zuryna mengeluh. “Kalau macam tu saya belanja makan? Boleh?” pelawa Indah Zuryna pula, cuba untuk menghilangkan rasa serba salah di atas kebaikan lelaki itu.
“Eh tak payah susah-susah…saya betul-betul ikhlas.” Rifqi menolak pelawaan Indah Zuryna sekali lagi.
“Please, I do insist that! No more excuses okay?”

Indah Zuryna merayu separuh memaksa. Rasa kurang enak pula seandainys vcd itu diberikan secara percuma biarpun Rifqi sendiri memberitahu akan keikhlasannya berbuat demikian. Rifqi terpaksa bersetuju tidak mahu menolak sekali lagi pelawaan Indah Zuryna yang bersungguh-sungguh. Bimbang seandainya wanita itu terasa hati pula. Berkali-kali diajak namun masih menolak.
“Okay then, what about Starbuck?”usul Indah Zuryna.
Rifqi mengangguk lalu menuruti langkah Indah Zuryna menuju ke Strabuck yang berada di hadapan bangunan Alpha Angle itu.

Thursday, September 23, 2010

Noktah Cinta - Bab 2

BAB 2
“Indah! Indah!”
Indah Zuryna mematikan langkahnya. Matanya menangkap sesusuk tubuh yang semakin mendekati. Indah Zuryna mengeluh perlahan. Rasa menyesal terbit di hati apabila tidak sahaja meneruskan langkah sebentar tadi. Wajah ceria Arman yang sudah pun berada di hadapannya dipandang kosong.

“Kenapa ni Indah? You selalu mengelak dari I. I call atau sms pun you tak pernah nak reply!”luah Arman, sedikit kecewa dengan sikap dingin Indah Zuryna terhadapnya.
Indah Zuryna jadi geram dengan tuduhan Arman. “Excuse me Encik Arman Dato’ Zaidi, I tak pernah pun suruh you call I or even texting me okay? Apatah lagi nak jumpa dengan you. I tak pernah janji apa pun Arman!”

Indah Zuryna sememangnya rimas dengan sikap Arman yang sering mengganggunya tidak mengira masa dan tempat. Biarpun berulang kali Indah Zuryna memberi amaran pada Arman namun ternyata usahanya itu ibarat mencurah air ke daun keladi. Kata-katanya langsung tidak memberi kesan atau sebarang hasil daripada menghalang lelaki itu dari terus mengacaunya.

“Ala Indah, janganlah macam ni okay? You pun tahu kan selama ni yang I suka kat you. You know that how much I love you Indah!”ucap Arman yang entah ke berapa kali, cuba meyakinkan Indah Zuryna tentang keikhlasan hatinya terhadap wanita itu.

Indah Zuryna merengus kasar. Bosan mendengar ucapan cinta daripada Arman yang tidak pernah jemu mengungkapkan rasa cinta. Bagi Indah Zuryna, Arman menyintai bukan sekadar dirinya tetapi apa yang dimiliki oleh Indah Zuryna. Apatah lagi, selama ini syarikat milik ayah Arman dengan Aryani Corporation sememangnya banyak menjayakan projek bersama malah keluarga mereka berdua juga cuba mengatur jodoh di antara Arman dan Indah Zuryna.

 Indah Zuryna tahu penyatuan mereka berdua tidak lebih daripada atas urusan bisnes semata-mata.Indah Zuryna melihat Arman tidak ubah seperti boneka ayahnya, Datuk Zaidi, supaya memikat dirinya supaya Tengku Badrul sudi menjalin perniagaan bersama dengan Mutiara Holding Sdn Bhd demi memantapkan lagi empayar perniagaan mereka.

“Jom la lunch sama-sama…”ajak Arman.
Lamunan Indah Zuryna mati. “I busy la Arman, lain kali boleh?”tolaknya.
“Janganlah macam ni Indah. You selalu tolak kalau I ajak you makan. Dahlah kita pun jarang jumpa. Apa salahnya kita makan sama-sama hari ni? Please…”rayu Arman bersungguh-sungguh.

Indah Zuryna memandang wajah Arman yang cuba meraih simpatinya. Indah Zuryna jadi serba salah. Sememangnya dia tidak betah menolak permintaan Arman berulang kali. Seandainya dia menolak kali ini bermakna dia membuka satu lagi peluang untuk Arman terus mengganggunya. Indah Zuryna jadi rimas jika terus-terusan begitu.

“Please Indah…”

Indah Zuryna mengangguk terpaksa. Arman kelihatan begitu gembira malah terkejut dengan persetujuan Indah Zuryna. Fikirnya tadi, seperti sebelum ini Indah Zuryna pasti akan menolak pelawaannya. Indah Zuryna membontoti langkah Arman menuju ke restoren yang berhampiran dengan pejabatnya. Di dalam hati Indah Zuryna berdoa semoga dengan menerima pelawaan Arman kali ini akan membuatkan Arman berhenti seketika daripada terus mengganggunya.

Indah Zuryna menyuap nasi ayam yang dipesannya dengan rasa malas. Mendengar celoteh Arman sahaja sudah cukup menjadikan perut Indah Zuryna sebu. Entah apa yang dikarutkan Arman pun Indah Zuryna tidak ambil pusing. Kebanyakannya adalah tentang hobi dan aktiviti lelaki itu di masa lapang di kelab-kelab malam. Indah Zuryna meluat. Sungguh meluat!

“Well Indah, I think you should come with me once a while. It will be more fun if you with me. Lagi pun bukan buat apa pun, just enjoy and had fun together…”

Indah Zuryna sekadar mendengar tanpa rasa minat. Malas untuk mendengar cerita Arman tentang keseronokan aktiviti-aktiviti liarnya itu.

“So, apa kata malam ni…”
“Arm, excuse me. I need to go to the ladies…”pintas Indah Zuryna lau beredar ke tandas tanpa sempat Arman berkata apa-apa.

Huh! Menyampah betul aku dengan mamat perasan tu! Tak habis-habis dengan parti dan kelab malam dia. Tak buat apa-apa konon. Dah pergi tempat macam tu dah tentulah ramai perempuan-perempuan seksi dan minuman yang beralkohol! Dia tu tak tahu hukum hakam ke?

“Gila!!”gumam Indah Zuryna sendirian.
“Sorry??”

Indah Zurynaa tercengang. Langkahnya mati. Di sisinya kelihatan seorang lelaki yang memandangnya dengan penuh tanda tanya. Indah Zuryna juga jadi hairan melihat lelaki tersebut. Dahinya berkerut memikirkan di mana dia pernah bertemu dengan lelaki itu. Terasa seperti dia pernah melihat lelaki itu di mana-mana. Di mana?
“Excuse me, but what just you said before?”soal lelaki itu sambil memandang tepat ke arah wajah Indah Zuryna. Cantik!

Kening Indah Zuryna terangkat. Jari telunjuknya dilekatkan ke dada menunjukkan ke arah dirinya meminta kepastian seandainya lelaki itu berbicara dengannya. Anggukan lelaki itu menjadikan Indah Zuryna semakin hairan dan bingung.

“What just I said?”soal Indah Zuryna kembali.
Lelaki itu tersenyum. “Tadi, you cakap….”
“Oh, tadi tu ke? I’m sorry but it’s not for you. Please don’t misunderstand it,” jelas Indah Zuryna laju menyedari apa yang cuba dikatakan oleh lelaki itu. Pastinya lelaki itu fikir perkataan gila yang terkeluar dari mulutnya tadi ditujukan kepadanya.
Lelaki itu mengangguk perlahan. “Okay, but still it’s not appropriate to point someone like that even though he is crazy!”

Indah Zuryna memandang ke arah lelaki itu yang tersenyum mesra. Apahal pulak lelaki ni? Nak komen-komen orang pulak! Bukannya aku cakap kat dia pun. Gumam Indah Zuryna. Indah Zuryna sempat menghadiahkan jelingan tajam ke arah lelaki itu sebelum beredar. Sengaja memperlihatkan kemarahannya terhadap kata-kata lelaki itu. Telinganya sempat menangkap tawa kecil lelaki itu. Mungkin gelihati melihat gelagat keanak-anakkannya. Lantaklah!

Langkah Indah Zuryna terhenti selang dua meja daripada tempat duduknya. Arman masih lagi setia menunggunya di situ sambil menjamu selera. Huh! Ini pun satu masalah jugak! Rungut Indah Zuryna. Dia tidak tahu samada dia mahu kembali ke meja itu dan terus mendengar celoteh Arman atau pun terus sahaja beredar meninggalkan Arman sendirian. Namun jika dia berbuat begitu pastinya meninggalkan tanggapan buruk pada Arman. Apatah lagi Indah Zuryna juga sebenarnya tidak tega berbuat begitu.

Baru sahaja menapak dua langkah ke arah Arman, bahu Indah Zuryna terlanggar seorang. Bahunya terasa sedikit sengal. Indah Zuryna lantas berpaling. Lelaki yang sama di hadapan tandas tadi sedang tersenyum memandang ke arahnya. Indah Zuryna mendengus perlahan. Dia lagi!

“Hmm…if I’m not mistaken, this is our third time bumping each other,”ujar lelaki itu sambil tersenyum. Sememangnya senyuman tidak pernah lekang dari bibirnya.
“3 kali?” Dahi Indah Zuryna berkerut. 3 kali? Seingat Indah Zuryna ini baru dua kali, lagi satu kat mana? Indah Zuryna jadi keliru dengan kenyataan lelaki itu. Dia yang salah kira atau lelaki itu yang tersalah orang?

Melihatkan reaksi keliru wanita di hadapannya, Rifqi tersenyum sendirian. Dia sedar pastinya wanita itu sedang bingung memikirkan tentang pertemuan mereka yang ketiga berlaku di mana. Sedangkan wajah kelat Indah Zuryna dan lagak seriusnya ketika kali pertama bertemu dua minggu lalu masih terpahat kukuh di ingatan Rifqi. Wanita secantik Indah Zuryna pastinya sukar untuk dilupakan! Desis Rifqi.

“Wait a minute, awak cakap 3 kali? Setahu saya yang pertama kat tandas tadi dan yang kedua di sini. So baru 2 kali, mana lagi satu? Atau awak ni tersalah kira?”soal Indah Zuryna keliru.
“Mmm…it’s okay if you do not remember. By the way, I’ll look forward to see you again,”kata Rifqi lalu beredar menjadikan Indah Zuryna semakin keliru. Apatah lagi kata-kata terakhir lelaki itu seperti mengharapkan masih ada pertemuan yang lain.

Lelaki tu betul ke tak? Eii, macam-macamlah perangai orang lelaki ni!Rungut Indah Zuryna. Kakinya dihayun mendekati Arman yang masih setia di meja. Melihat Indah Zuryna melabuhkan punggung di hadapannya, Arman tersenyum senang.

“You buat apa lama sangat kat toilet? I ingat you dah tinggalkan I kat sini,”tegur Arman, bosan ditinggalkan sendirian sedangkan masih banyak yang ingin dibicarakannya dengan Indah Zuryna. Apatah lagi bukan senang untuknya mengajak Indah Zuryna keluar. Pasti bermacam-macam alasan yang diberikan Indah Zuryna.
“Err Arman, I nak baliklah nanti I ada meeting kat office,”beritahu Indah Zuryna membiarkan sahaja pertanyaan Arman sebentar tadi.
Wajah Arman yang ceria bertukar muram. “You ni kan selalu macam ni! Kita bukan selalu dapat keluar macam ni, dah tu you pulak sibuk-sibuk nak balik office. Banyak sangat ke kerja tu sampai tak ada masa nak temankan I?”bentak Arman tidak berpuas hati.
Indah Zuryna jadi serba salah. “Bukan macam tu Arman, lagipun I memang ada meeting hari ni. Please try to understand my situation... I’m sorry okay? Lain kali kita keluar lagi, okay?”

Arman memandang wajah cantik Indah Zuryna. Rambutnya yang panjang melepasi bahu disisir kemas mencantikkan lagi Indah Zuryna. Hatinya yang sudah terpaut pada Indah Zuryna pada saat pertama kali bertemu tidak pernah cuba difahami oleh wanita itu. Apa yang Arman inginkan Cuma pengertian Indah Zuryna bahawa dia benar-benar menyintainya, bukan semata-mata demi bisnes sahaja.

“Betul ni? You janji?”

Indah Zuryna diam seketika. Aduh! Terjanji la pulak. Perlahan-lahan Indah Zuryna mengangguk terpaksa. Arman bertukar ceria. Indah Zuryna mengeluh perlahan. Dia sedar Arman akan menuntut janjinya nanti. Ah, biarkanlah! Pandai-pandailah dia mencari alasan nanti. Fikir Indah Zuryna.

Indah Zuryna mengerling jam di tangannya, sudah pukul 2.30 petang. Langkahnya diatur laju menuju kembali ke pejabatnya yang terletak berdekatan. Indah Zuryna merapati Sofea penyambut tetamu di Aryani Corporation apabila wanita muda itu memanggilnya.

“Tengku, wakil dari Raya Bina dah sampai. Mereka ada dalam meeting room 2,”beritahu Sofea.
“Ye ke? Dah lama mereka sampai?”
“Dalam 10minit Tengku. Tengku Badrul pun dah ada bersama mereka. Cuma tunggu Tengku sahaja…”
“1o minit? Damn it, I’m late! It’s okay Sofea, thanks.”Indah Zuryna segera menuju ke bilik mesyuarat 2. Di dalam hati Indah Zuryna menyumpah-nyumpah kelewatannya yang di sebabkan oleh Arman tadi.

Monday, September 20, 2010

Noktah Cinta - BAB 1

BAB 1 

Indah Zuryna leka memandang Ferris Wheel yang di namakan Eye on Malaysia yang menyerupai London On Eye. Hatinya melonjak-lonjak untuk menaiki ferris wheel tersebut sambil menikmati pemandangan bandar Kuala Lumpur maka pada petang itu dia menuju ke Tasik Titiwangsa. Namun tatkala dia melihat ramai pengunjung yang berebut-rebut untuk menaiki ferris wheel tersebut Indah Zuryna mematikan niatnya. Ah, salahnya juga kerana datang pada hujung minggu sebegitu yang pastinya ramai pengunjung yang lain untuk bersantai di situ. Akhirnya, Indah Zuryna sekadar menjadi permerhati di tepi tasik tersebut. Itu juga sudah mencukupi untuk memberi ketenangan kepadanya. 

Indah Zuryna memandang sekilas jam yang melekat di pergelangan tangannya. Waktu sudah menginjak hampir ke senja. Pukul 6.10 minit, sudah hampir sejam dia di situ. Terasa masa yang berlalu begitu pantas hingga dia sendiri tidak menyedarinya. Indah Zuryna bangkit daripada bangku dan menuju ke parkir kereta. Langkahnya diatur laju menuju ke Toyota Vios miliknya yang berwarna hitam. Namun sebaik sahaja Indah Zuryna menghampiri keretanya, Indah Zuryna terkejut melihat ada sebuah Mitusbishi jenis Lancer berwarna merah menghadang keretanya. 

Indah Zuryna menjengah ke dalam kereta yang berkunci itu. Tiada pemandu! Mata Indah Zuryna melilau di sekeliling tempat letak kereta seandainya ada seseorang di situ yang mungkin pemandu kereta tersebut namun tiada tanda-tanda bahawa pemandu itu berada di tempat berdekatan. 

“Hish! Apa kena dengan driver nih? Menyusahkan betullah. Dia ni tak pernah ambil lesen ke?”rungut Indah Zuryna sendirian. Mujurlah cuaca di tepi tasik ketika itu agak redup dan angin bertiup perlahan, kalau tidak pastinya dia sudah berpeluh-peluh di situ. 

Deringan telefon bimbit Indah Zuryna membuatkan Indah Zuryna sedikit terkejut. Nama yang terpampang dipandang sekilas dengan perasaan yang berbaur. Kedengaran suara Tengku Farawahida di corong telefon. 

“Kenapa Wawa?”soal Indah Zuryna. 
“Along kat mana ni? Mama masuk hospital, blood pressure!”beritahu Tengku Farawahida cemas. 

Indah Zuryna diam. Nafasnya dihela perlahan. Dia tidak tahu bagaimana untuk bereaksi dengan berita tersebut. Bimbang? Risau? Perasaan tersebut langsung tidak wujud di hatiyna sama sekali. Gembira? Indah Zuryna juga tidak tahu. 

“Hello? Along? Along?” 
“Emm…” 
“Along dengar tak ni? Mama kat Hospital Tawakkal sekarang ni. Papa dengan Angah pun dah ada kat sini. Along datang tak?” 
“Okay, kejap lagi Along sampai.” 

Indah Zuryna mematikan panggilan. Telefon bimbitnya dipandang dengan pelbagai rasa yang bermukim. Pandangannya berkalih pula pada kereta yang masih tegar menghadang keretanya. Indah Zuryna jadi sebal. 

“Kereta ni pun satu hal! Eii, mana tuan dia nih? Geram betullah! Time-time macam nilah dia nak parking kat sini!!” bentak Indah Zuryna geram. Matanya sekali lagi cuba mencari pemandu Mitsubishi Lancer merah namun masih tiada bayang. Indah Zuryna merenung kereta tersebut dengan perasaan geram yang mebuak-buak. Kesabarannya semakin menipis. 

“Lantak kaulah!”getus Indah Zuryna lalu menyepak tayar kereta tersebut sekuat hatinya sehingga penggera keselamatan kereta itu berbunyi dengan nyaring. Indah Zuryna mengambil tempat di belakang keretanya lalu bersandar di bonet sambil memeluk tubuhnya. Penggera yang nyaring langsung tidak memberi kesan padanya. 

Dari kejauhan Indah Zuryna dapat melihat dengan jelas seorang pemuda berlari-lari anak menghampirinya. Wajah pemuda itu berkerut denga nafas yang termengah-mengah. Dia memandang ke arah Indah Zuryna yang tersenyum sinis ke arahnya. Cermin mata yang melurut dinaikkan. 
“Can you?” kata Indah Zuryna sambil menunjuk ke arah kereta milik lelaki tersebut. 
“Oh, I’m sorry. Got to go to the restroom that’s why….” 

Indah Zuryna mengangkat tangan, tanda tidak mahu mendengar sebarang penjelasan daripada pemuda itu. Kening pemuda itu berkerut dengan reaksi dingin Indah Zuryna. 

“Sorry but I’m not interested to hear anything. Can you just please move aside your car? I have no time for this!”tegas Indah Zuryna. 

Pemuda itu mengangguk mengerti dan segera mengalihkan keretanya. Indah Zuryna tersenyum sinis sebelum memecut laju keretanya membuatkan pemuda itu terpinga-pinga dengan sikap sombong Indah Zuryna. Cantik tapi sombong! Desis pemuda itu lalu turut beredar meninggalkan Tasik Titiwangsa tersebut. 

Indah Zuryna menolak pintu wad perlahan. Serentak itu beberapa pasang mata memandangnya dengan pelbagai reaksi. Indah Zuryna mengorak langkah menghampiri katil di mana terbaringnya Tengku Faridah. Wajah mamanya kelihatan pucat dan tidak bermaya. Namun entah mengapa jauh di lubuk hatinya ketika ini tiada langsung rasa sedih mahupun duka. 

“Along ke mana? Pukul berapa ni baru sampai? Rasanya masa Wawa call tadi pun dah pukul berapa kan? Along ni macam tak risau dengan keadaan mama!”bentak Tengku Farish, adik Indah Zuryna. 

Indah Zuryna merenung tajam ke arah adik lelakinya itu. Tidak gemar dengan nada dan intonasi yang digunakan oleh Tengku Farish. Tengku Farawahida yang berdiri di sisinya dikerling sekilas. Riak wajah sedih adik bongsunya itu jelas kelihatan. Indah Zuryna berkalih pula pada papanya Tengku Badrul yang duduk di birai katil. Tengku Badrul membalas pandangan Indah Zuryna dengan lembut. 

“Along kenapa lambat?”tanya Tengku Badrul. Tiada nada marah pada intonasinya membuatkan Indah Zuryna sedikit lega. 
“Sorry papa, masa Wawa call tadi Along memang ada kat Tasik Titiwangsa tapi ada masalah sikit masa on the way ke sini sebab tu Along lambat…”jelas Indah Zuryna tentang perkara yang sebenar. 
“Alasan!”gumam Tengku Farish. 

Sekali lagi Indah Zuryna merenung ke arah Tengku Farish geram. Namun Tengku Farish sekadar membuat tidak tahu. Indah Zuryna sedar selama ini pun Tengku Farish memang tidak menyukainya. Ada sahaja yang tidak kena tentangnya di mata adik lelakinya itu. 

“Jaga mulut Angah tu sikit. Langsung tak hormat Along!”tegur Wahida yang tidak senang dengan sikap Tengku Farish yang sering sahaja berkelakuan biadap terhadap Indah Zuryna. 
“Eh, yang Wawa sibuk sangat ni apahal? Dah memang Along tu selama ni tak pernah ambil tahu pun pasal mama kan? Lagipun Along tu selalu saja sakitkan hati mama! Jadi salah ke Angah cakap macam ni?”bidas Farish geram. 
“Sudahlah tu! Kamu adik beradik pun nak bergaduh. Mama kan tengah sakit ni. Cubalah bawak berbaik-baik sesama kamu tu!”marah Tengku Badrul, berang dengan sikap anak-anaknya yang sering bergaduh tidak mengira tempat dan waktu. 

Tengku Farish dan Tengku Farawahida diam tidak berkutik. Menyedari bahawa di saat mama mereka terlantar di atas katil hospital mereka masih lagi betah bertikam lidah. Indah Zuryna juga diam membisu seribu bahasa, sekadar mendengar amarah papanya ibarat masuk telinga tangan keluar telinga kiri. 

Tengku Badrul tersentak apabila melihat tubuh Tengku Faridah bergerak-gerak. Dengan pantas Tengku Badrul menggenggam erat tangan isterinya. Mata Tengku Faridah sedikit demi sedikit terbuka dan seolah-olah kebingungan apabila menyedari suasana di sekelilingnya terasa begitu asing. Senyuman terukir di bibirnya yang kering dan pucat sebaik sahaja matanya menjamah seraut wajah milik suaminya. Kemudian matanya beralih kepada anak-anaknya yang setia menantinya, Tengku farish dan Tengku Farawahida. Senyuman Tengku Faridah mati di saat matanya tertancap pada wajah Tengku Indah Zuryna. 

Indah Zuryna menyedari perubahan wajah mamanya namun ianya tidak meninggalkan kesan di hatinya. Indah Zuryna sudah terbiasa dengan sikap mamanya itu selama ini. Tiada apa yang tinggal untuk mengecilkan hatinya kini. Alah bisa tegal biasa. 

“Mama okay?”soal Tengku Farish mempamerkan rasa bimbang. 
Tengku Faridah mengangguk. “Mama okay…kamu semua jangan risau.” 
“Macam mana kami tak risau? Tiba-tiba sahaja Ida pengsan. Nasib baik Tuti perasan, kalau tak entah berapa lama Ida kat dalam bilik air tu,”ujar Tengku Badrul. Masih terngiang-ngiang lagi suara cemas Tuti pembantu rumah mereka yang menelefon memberitahu Tengku Faridah pengsan di dalam bilik air. 
Tengku Faridah tersenyum sambil membalas pegangan tangan suaminya, cuba meyakinkan bahawa keadaannya tidaklah seburuk yang disangka. Mungkin dia terlalu letih sejak akhir-akhir ini dengan urusan Persatuan Wanita yang dianggotainya. Sebagai presiden persatuan banyak perkara yang perlu diuruskan olehnya. 

Indah Zuryna mengerling jam di tangannya. Jam sudah menginjak ke pukul 7.35 malam. Waktu Maghrib sudah pun menjelang. Di fikirannya kini adalah kewajipannya sebgai Muslim haruslah diutamakan. 

“Pa, Along keluar kejap nanti Along datang balik,”beritahu Indah Zuryna lalu mencium tangan Tengku Badrul. Tengku Badrul mengangguk. 
“Kalau setakat datang nak tunjuk muka saja kat sini baik tak payah datang!”sindir Tengku Farish yang masih lagi tidak berpuas hati dengan sikap Indah Zuryna. 
“Datang menyakitkan hati saja!”sambung Tengku Faridah pula. 

Indah Zuryna sekadar membisu. Wajah Tengku Faridah langsung tidak dipandang sewaktu dia menyapa Tengku Farawahida sebelum Indah Zuryna keluar. Dari sebalik pintu Indah Zuryna dapat mendengar dengan jelas suara keras Tengku Faridah yang memaki dirinya. Indah Zuryna menarik nafas panjang lalu beredar. Niatnya untuk kembali semula ke wad selepas menunaikan solat Maghrib dibatalkan. Pada fikirannya seusai solat nanti dia akan segera pulang ke rumah.

Sunday, September 19, 2010

Hari Raya 2010

Raya tahun ni rumah aku meriah sangat...sbb sumer adik beradik berkumpul...Along balik ngn family dia n especially si Shaqif yg lama kami rindui...Adik laki aku pun balik gak raya..Yelah tahun lepas dua2 tak balik..Pastu rumah sgt la meriah sbb paksu sekeluarga yg dok kt Jeli tu pun dtg umah sehari sebelum raya and stay kt umah....

Malam raya plak penat wat roti jala sbb ader org tempah..tp kol 1 pagi tu sempat lagi aku,along, abg long, si comel Syaqif, Iwan, Kori, Kema dan fairuz berjalan2 ke wakaf che yeh..Ya Allah, jln jem giler kt area tu sampai kiteorg parking kete pun jauh then jalan kaki ke pasar tu...Org tu tak payah ckp la memang ramai giler, berjalan punya berjalan sampai lenguh kaki. Tgk jam da pukul 3.30 pagi..Hehehe...

 Biarpun tido lambat tp memang rasa hepi sgt..Bangun pagi2 siapkan juadah berbuka...bersalam dengan parent n adik beradik..pastu merantau ke rumah makcik2 aku....


Dari Atas : Syaqif, Abg Long, Mama, Papa, Mek (Nenek), Along
Bawah: Nadia, Tasha, Iwan & Aku


Aku & Tasha..Adik aku yg bongsu...


















Aku & Along...Kembar tp bukan kembar...Hehe sebabnya kami lahir thn sama 1984 tp Along pada Januari dan aku plak Disember ^ ^











Aku & Nadia...Adik aku yg moody tp time aku suh wat apa2 dia on saja...Hehehe








Aku & Satu2nya adik lelaki yg kami ader...Dialah racun & dialah penawar...Boleh dikatakan kesayangan semua sbb dia sowang je lelaki kan...Hehehe

Wednesday, September 8, 2010

How Racist is Racist? The Namewee, Siti Inshah Aftermath

|
by Trinity Chua   
Malaysia’s infamous rapper and controversial songwriter, Wee Meng Chee or better known as Namewee, has strike again. His latest song, “F*** Racism Malaysia Nah!” aims at the controversial remarks made by Hajah Siti Inshah Mansor, a headmaster in Johor.

A number of parents complained that Siti Inshah's racist remarks has caused racial disharmony at SMK Tunku Abdul Rahman Putra.A number of parents complained that Siti Inshah's racist remarks has caused racial disharmony at SMK Tunku Abdul Rahman Putra.In August, Siti Inshah, a principal of Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Rahman Putra in Kulai openly asked her Chinese and Indian pupils to return to their respective countries of origin in her spech during a Merdeka celebration at the school. She also allegedly told Chinese students there were not needed in the country and that non-Malays are penumpang (passengers). On top of that, she said that prayer strings Indian students tied around their necks and wrists were similar to dog leashes. Her controversial remarks, needless to say, caused outrage among the public. Criticisms against the school principal’s racial slurs are rampant in Facebook comments though there are also comments that supported her remarks.

Education Director-General Alimuddin Mohd Don called Siti Inshah’s remarks “a misunderstanding“. Meanwhile, Umno Youth leader, Khairy Jamaluddin, said the matter should not be taken lightly.

According to Perkasa, Siti Inshah still has a job and there are no signs that the she would get in trouble for infringing the Internal Security Act (ISA).

Thus far, there had been no official comments on her controversial remarks from our Prime Minister or any other prominent BN leaders.

In contrast, Namewee whose latest song clearly aims at Siti Inshah’s racist sentiments (although all lyrics are subjective) explains his lyrics more antiracist than racist. As he said in his lyrics, “wa pun ada kawan baik orang Melayu.”

Although admittedly, like all his previous songs, namely, ‘Negarakuku’ and ‘Kawanku’, he was anything but discreet towards his resentment towards the Malays and this has gained him more attentionNamewee whose latest rap video sparked controversy across the nation claims he is antiracist.Namewee whose latest rap video sparked controversy across the nation claims he is antiracist. than he deserved from a number of politicians.

Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said stern action has to be taken for anything that provokes racial sentiments and he specifically said such action will be takern by the authorities against Namewee.

Khairy said what Namewee did is “unacceptable” and the “issue has to be dealt with swiftly.” This is quite a contrast to what he said about Siti Inshah, I dare say. He also said that the Malays are not oversensitive and have tolerated a lot of things. One must wonder what is the “thing” he was referring to. And, to be fair, haven’t the other races in Malaysia tolerated a lot of “things”? To go to the extreme is to say the “Malay rights” in Malaysia is already something other races have to live by.

Perkasa, which supports Siti Inshah for her discriminatory remarks, suggested that Namewee’s citizenship should be revoked. The Malay pressure group also claimed that the “special positions of the Malays could not be questioned or even debated on” and refused any invitation for an open dialogue unless everyone agreed or come to terms to this stance of theirs.

In stark contrast, I have to point out, as many citizens and bloggers already pointed out, the aftermath of Namewee and Siti Inshah’s actions are completely different. Unlike Siti Inshah, Namewee received considerable responses from the government condemning his songs as racists and “extremists” and provokes racial sentiments. Meanwhile, Siti Inshah was simply dismissed and did not even receive a single comment from our Prime Minister.

So this is the confusing part. What is racist to our leaders? To what standard is racism considered as “provoking racial sentiments” as to receive “stern action against”?

Siti Inshah’s case has been hushed up while Namewee becomes a national punching bag for all politicians who claim to be against racism. In other words, is there a need to determine exactly how racist is racist? Is it fair for authorities to dismiss Siti Inshah’s clear-cut derogatory remarks? Also, is Namewee’s remark on Chinese bringing wealth to this country overtly provocative in raising racial sentiments? Lastly, exactly what would be considered as raising racial sensitivities?

Whatever it is, Siti Inshah and Namewee’s actions, while arguable to certain parties, both touched on racial sensitivities yet each were given unequal treatments by the authorities. Our leaders need to clearly tell the public where the line is drawn. Apparently, as it is, Namewee is below the line while Siti Inshah remains above it.


Reactions on Facebook


Here are some comments from Malaysian Digest readers on Facebook to the question on whether they consider Namewee's latest rap video as racist or seditious in any way compared to the remarks made by Siti Inshah:
Adrian Khan: “Ibrahim Ali and PERKOSA (that is what he is doing to Malaysia) are any day more racist than anyone else you can line up. He has a very high factor of TCO (Talk Cock Only)."

Christine Chang Kumar: ("The) school principal was "straight" to the point...! Why not even one police car there to pick her up...?"

Saravana Kumar: "If wanna punish him (Namewee) it’s only fair if punish all the (other) racists. He didn’t meant to be racist, he meant to be anti racist anyway..."

Ahmad Naza: "Namewee dah buat banyak kali (has done it many times)... ISA him."

Shukree Osman: "Kita benarkan polis membuat siasatan dulu, jika ada kes kena la. Kalau tiada kes bebaskan dia." (We should let the police carry out their investigation. If there’s a case he’ll (Namewee) get it. If not, then let him go free.

Wanmalini Ahmad: "(I) think he only did it for revenge."

Fiesol Ardi: "He (Namewee) done it in a bad way... not mention about his previous videos."

Jennie Ho: "If not for all the fuss that he kicked up, I wouldn't have tuned in to his videos... however I went to it just now and had a good laugh... a bit provocative and crude but nothing racist... so am wondering what all the threats of sedition and ISA against him is all about???"

Dewata Raya:  "Actually 2-2 side salah... sepatutnya kita 1Malaysia perlu protect negara kita dari ancaman luar...not fight each other... now indonesia attacking malaysia but we had done nothing... so saya harap semua wargamalaysia must (remain) UNITED for our lovely country..."
(Actually both are in the wrong... Our 1Malaysia should be protecting our country from outside threats... not fight each other... Now Indonesia is attacking Malaysia though we had done nothing... So I hope every Malaysian citizen stay united for (the sake) of our lovely country...

Ganyang Kay Jay: "I feel that Dr M was right... What we are seeing today is not a campaign against racism but a campaign by racists against racists. The meritocrats are as much racists as the Malay NGOs and Perkasa.

So you Chinese m******** are as racist the moment you arrived in your tongkang 100 years ago. You want your own school, you want this and that. You think you'd be better off in China? I don’t think so. You'd probably be working in some toy-factory in one of those JinJin region.

So, think about it and be grateful. If you don’t like it here, you can always go home (obviously China)! F*** NAMEWEE...F*** NAMEWEE's generation for life. F*** him."

Adrian Khan @Ganyang: "I don't think you can ask anyone who was born in Malaysia to "go back to China". Where do you think Malays came from? Do we tell Malays to go back to Indonesia or Sulawesi or Java etc? What if the native of Sabah/Sawarak ask you to go back to your own country?

While I agree Malay/Chinese/Indians are all somewhat racists, do you want to make yourself one or you want to be better than that? Do you honestly believe in your naive mind that Malays can alone survive in Malaysia?

Look at most of you UMNO buggers, can't even lift your d*** up without government help. You think all the banking and finance sector will work with just Malays alone. Remember Bank Bumi?

Come on brader. You want to talk cock, talk properly. Don't just spew the crap BTN put in your head. Clearly shows you're not capable of thinking on your own.

Chinese schools churn out some of the top students in the country. Jealous is it? With all the government help, Malay students can barely make it. Even if it’s from all the taxes paid by non-Malays.

Tu lah. Takde kerja mau kerja. Ada kerja tak tau buat kerja!! (That’s why. When there’s no job you want a job. When you have the job you don’t know how to do it!!)"

Fakharuzi Ibrahim: "The best thing is for everyone to not bring up such sensitive racial issues. Stop this kind of f***ing stupid thing. We’ve got more important things to address and focus on. If someone did wrong by creating frictions or have intentions to create something that may cause uneasiness among different races the authorities have to put a stop to it.

Come on Malaysians, let us use our brain to think something better and do something that benefits us all by using our creativity and get the best out of it. We don’t want a civil war or ethnic cleansing of that kind. Everyone has a role to play and contribute to the progress of every Malaysian regardless of majority colour, race, country of origin, status, political, beliefs or religion. Don’t just say we are 1Malaysia but deep inside it’s f**** up." 


Komen Aku:

*Moral of the story sebenarnya isu racist yg semakin besar diperkatakan telah di "Treat" differently among the races....Aku pun pelik gak nape Pengetua tu xjadi isu bg media sdgkn video Namewee tu diperbesar2kan [walopun aku xtgk lg vid tu n xberminat nk tgk].....

Sepatutnya sbg rakyat Malaysia yg dah lama hidup berbilang kaum sdh pasti kita sudah lali dengan budaya masing2, so kenapa perlu kita menghentam antara satu sama lain....

aku pun pelik gak la nape Malaysia skang ni mcm2 benda xelok jadi..dulu elok je....dunia nak kiamat gamaknya T_T