Monday, November 29, 2010

Mengapa Hawa tercipta saat Adam tertidur dan Hawa melahirkan saat dirinya terbangun??

Seorang laki-laki jika dia kesakitan, maka dia akan membenci. Sebaliknya wanita, saat dia kesakitan, maka semakin bertambah sayang dan cintanya,, Seandainya Hawa diciptakan dari Adam As saat Adam terjaga, pastilah Adam akan merasakan sakit keluarnya Hawa dari sulbinya, hingga dia membenci Hawa. Akan tetapi Hawa diciptakan dari Adam saat dia tertidur, agar Adam tidak merasakan sakit dan tidak membenci Hawa. Sementara seorang wanita akan melahirkan dalam keadaan terjaga, melihat kematian dihadapannya, namun semakin sayang dan cinta nya kepada anak yang dilahirkan bahkan ia akan menebus nya dengan kehidupannya.


Sesungguhnya Allah menciptakan Hawa dari tulang rusuk yang bengkok yang tugasnya adalah melindungi Qalbu(jantung, hati nurani). Oleh karena itu, tugas Hawa adalah menjaga qalbu. Kemudian Allah menjadikan nya bengkok untuk melindungi qalbu dari sisi yang kedua. Sementara Adam diciptakan dari tanah, dia akan menjadi petani, tukang batu, tukang besi, dan tukang kayu. Wanita selalu berinteraksi dengan perasaaan, dengan hati, dan wanita akan menjadi seorang ibu yang penuh kasih sayang, seorang saudari yang penyayang, seorang putri yang manja, dan seorang istri yang penurut.


Dan wajib bagi Adam untuk tidak berusaha meluruskan tulang yang bengkok tersebut, seperti yang dikabarkan oleh Nabi Muhammad SAW, “jika seorang lelaki meluruskan yang bengkok tersebut dengan serta merta, maka dia akan mematahkannya.” Maksud nya adalah dengan kebengkokan tersebut adalah perasaan yang ada pada diri seorang wanita yang mengalahkan perasaan seorang laki-laki.


Maka wahai Adam janganlah merendahkan perasaan Hawa, dia memang diciptakan seperti itu. Apabila seseorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitikkan airmata, itu berarti dia sedang menangis di dalam hatinya. Apabila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu meminta maaf. Dan wanita sulit untuk mencari sesuatu yang dia benci untuk orang yang paling dia sayang 

Note: thnks pada Nadirah Azemi yg post this note kt fesbuk dia...Sememangnya amat menarik utk dikongsi bersama... ^_^

Wednesday, November 24, 2010

Perempuan Zaman Sekarang - Good side ^_^

Diberkas cuba rompak rumah pegawai polis


24/11/2010

KUANTAN: Seorang lelaki ternyata tersilap langkah kerana memilih untuk merompak sebuah rumah milik seorang anggota polis di Taman Cahaya, Kuala Lipis, malam tadi.
Dalam kejadian 11.30 malam itu, suspek berusia 47 tahun itu, diberkas oleh pegawai polis wanita berpangkat inspektor.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pahang Supt Mohd Haris Daud berkata, ketika kejadian pegawai polis berusia 28 tahun itu bersendirian di rumah dan sedang menonton televisyen.
"Suspek yang masuk menerusi tingkap bilik tidur dan melarikan diri apabila menyedari pegawai polis berkenaan berada di rumah," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Pegawai berkenaan kemudiannya berjaya memberkas lelaki berkenaan.-Bernama


***Apalah nasib si perompak tu ye...bongok tul..da la merompak pastu kena tangkap plak tu...lebih memalukan di tangkap oleh inspektor wanita yg duduk sowang2 kt umah...Pompuan skang memang mantap...Hahahahaha

Tuesday, November 23, 2010

Budak2 Zaman Lo Ni

video


beginikah generasi muda pada zaman milenium skang?semakin maju teknologi, semakin tinggi pembangunan semakin rendah akhlak anak2 muda kita, semakin nipis keimanan di dalam dada...Apa yang lebih memalukan adalah mereka semua bangsa Melayu yg mana sejak lahir lagi Islam adalah agama mereka..Sebab tulah dlm Islam berkata didikan bermula dari rumah...ibubapa yg mencorakkan anak2...kalo begini kelakuan anak2 mereka, bgmana pula dgn ibubapa mereka?itu semua akan menjadi persoalan pada masyarakat...malu pd bgsa lain yg xkan melakukan perkara sebegini di khalayak ramai...

pada kita terlalu mengangungkan budaya barat, kita semakin mengenepikan ajaran Islam...Nauzubillah...Aku pun tak mahu bercakap pasal syurga dan neraka kerana aku tidak berhak utk menentukan mereka ke syurga ato neraka...itu semua hak Allah s.w.t. Apa yg blh dilakukan adalah berdoa semoga mereka cepat tersedar ketika mereka masih berkesempatan untuk berubah....

video



kalo td siyes skang time utk bergelak ketawa plak...kesinambungan drp citer KLCC@Aku, aderlah sowang mamat ni wat lawak kt vid Hitler nih...walopun gelak2 tp ader kebenaran di sebalik jenaka itu..apa yg penting adalah mesejnya... ^_^

Tuesday, November 9, 2010

Show Lo - Ai Bu Dan Xing 愛不單行

salah satu lagu dlm Hi My Sweetheart yg aku suka melody n lyric dia.....


找不到人说心里的寂寞
zhao bu dao ren shuo xin li de ji mo
Unable to find what they call a heart’s loneliness

找不到人懂怕黑的折磨
zhao bu dao ren dong pa hei de zhe mo
Unable to find what they as understand the torment of being afraid of the dark

找不到命中注定在一起的那个人
zhao bu dao ming zhong zhu ding zai yi qi de na ge ren
Unable to find the one who is destined to be with me

很多人都像我
hen duo ren dou xiang wo
Many are like me

一个人过生活
yi ge ren guo sheng huo
Living life alone


Chorus:

爱只有简单笔画 
ai zhi you jian dan bi hua
Love it’s just a few simple strokes

却比想像复
que bi xiang xiang fu za
But more complicated than believed

恨安定爱变化 
hen an ding ai bian hua
Hate keeps love from changing

我爱过几个人
 wo ai guo ji ge ren
I’ve loved a few people

也被爱过几遍
ye bei ai guo ji bian
And also been loved a few times

却还是没能将幸福留下
que hai shi mei neng jiang xing fu liu xia
But still unable to hold on to happiness

爱是不可数的吗 
ai shi bu ke shu de ma
Love can’t it be counted?


为何我还相信 
wei he wo hai xiang xin
Why do I still believe

它不是独行侠 
ta bu shi du xing xia
it isn’t a loner?

我在等一个人
wo zai deng yi ge ren
I’m waiting for someone

在等我的永恒
zai deng wo de yong heng
Waiting for my eternity

诉我爱不单行别害怕
gao su wo ai bu dan xing bie hai pa
To tell me that love doesn’t travel alone, not to be afraid

用不完身边泛滥的自由
yong bu wan shen bian fan lan de zi you
Unable to use up all this flooding liberty

开始怕孤单是一种诅咒
kai shi pa gu dan shi yi zhong zu zhou
Now afraid that  loneliness is a curse

羡慕我能飞的人为何在天黑以后
xian mu wo neng fei de ren wei he zai tian hei yi hou
Admiring me, someone who flies that after night falls

还是宁愿回到 
hai shi ning yuan hui dao
I’d rather to return

爱情那个枷锁
ai qing na ge jiasuo
The stocks and chain of love

Repeat Chorus X 2

我在等一个人 在等我的永恒
wo zai deng yi ge ren zai deng wo de yongheng
I’m waiting for someone, Waiting for my eternity

诉我爱不单行相信她
gao su wo ai bu dan xing xiang xin ta
To tell me that love doesn’t travel alone, to believe in it

video

Download lagu ni:

Hi My Sweetheart

baru2 ni baru je habis tgk citer Taiwan "Hi My Sweetheart" lakonan Rainie Yang (heroin Devil Beside You) dengan Show Lo (hero Hot Shot)....citer dia memang sngat kelakar smpai aku ngan adik2 aku terbahak2 gelak...
  
Summary

Xue Hai (Show Luo) is a certifiable dork who comes from a wealthy family and had been protected by his oldest sister, Xue Bo for most of his life. One day, at age 20, he decided to move out of his comfort zone and study abroad in Hangzhou. To protect his identity as the heir of his family's wealth, Xue Bo, gave him an alias "Lin Da Lang," who is supposed to be a poor student.

At Zhejiang University, Da Lang meets Chen Bao Zhu (Rainie Yang), an eccentric and friendless punk, who befriends him and protects him from bullies who tease him for being a dork. In return, Da Lang promises to be Bao Zhu's friend as she has none and eventually they fall in love. During this time, Bao Zhu's father goes bankrupt, flees, and leaves her and her mother behind. Using Bao Zhu's father as an example of failure, Bao Zhu's mother forces Bao Zhu to date someone wealthier, and to break up with Da Lang. On the day of her birthday, Bao Zhu is unable to meet Da Lang who plans to propose as she was hit by a car. Thinking that he was dumped by his first love, Xue Hai drops his alias as Da Lang.

Three years later, back in Kaohsiung, Xue Hai has transformed himself into a fun-loving playboy, who swears never to love again. After hearing Bao Zhu's familiar voice on the radio as a DJ, Xue Hai decides to buy the radio station. In order to seek revenge he tried to make her fall in love with his new self, only to then dump her. However after seeing Bao Zhu with her high-school senior, judo master, He Yan Feng (Lee Wei), who's been carrying a torch for her, Xue Hai becomes jealous and soon realizes that he still had feelings for her.


 for the first time la aku tgk Rainie Yang berlakon jadi budak jahat cmni sbb slalunya dia yang kena buli..hehe..n of course dlm citer ni dia nampak lebih matang drp lakonan sebelum ni dan juga bertambah cantik ^_^